banner-img
2020Dec

Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

Nederland werkt massaal thuis en dat was eerst best even wennen. Van meetingroom naar video-vergaderen, van een luxe broodje gezond naar zelf een bammetje smeren tijdens de lunch en van ergonomisch ingerichte werkplek naar rugpijn door het werken aan de keukentafel.

Veel bedrijven geven aan dat (gedeeltelijk) thuiswerken in de toekomst wordt geïmplementeerd in de organisatie, omdat het voordelen met zich meebrengt. En daar kunnen wij als kantoor- en projectinrichter bij helpen! We kunnen we ervoor zorgen dat uw thuiswerkplek net zo ergonomisch ingericht wordt als op kantoor. Bye bye keukentafel.

In dit artikel leggen we uit waar op gelet moet worden bij het inrichten van een thuiswerkplek en geven we tips om een thuiswerkdag zo effectief mogelijk te laten verlopen. Bovendien bieden we vier complete concepten aan, om in een keer een verantwoorde en mooie thuiswerkplek te creëren. Dus lees snel verder!

Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

In de basis moeten alle werknemers veilig en gezond kunnen werken. Dit is vastgelegd in de Arbowet als zorgplicht vanuit de werkgever en dit geldt uiteraard ook voor thuiswerken. Het is voor werkgevers dus verplicht om werknemers actief te instrueren en ondersteuning te bieden bij het realiseren van een goed ingerichte thuiswerkplek. De mate waarin de werkgever daar invulling aan kan geven is afhankelijk van wat redelijkerwijs gevraagd kan worden. Het kan zo zijn dat het door omstandigheden niet redelijk is om dit van de werkgever te verwachten.

In het Arbeidsomstandighedenbesluit is opgenomen dat de werkplek in de eigen woning moet worden ingericht volgens de ergonomische beginselen. Deze ergonomische beginselen zijn helaas nog niet verder uitgewerkt in een wettelijke regeling. Belangrijk bij het inrichten van de werkplek is een goede positie van het beeldscherm, het op elkaar afstemmen van de stoel- en tafelhoogte zodat de armen een ontspannen houding aan kunnen nemen, de muis dichtbij het lichaam plaatsen en de stoel zo instellen dat voeten, bovenbenen en onderrug goed worden ondersteund. Bij een laptop is het nodig om een extra toetsenbord, een muis en eventueel een beeldscherm te gebruiken.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Wat als ik een beperkte ruimte heb thuis?

Aangezien geen thuissituatie gelijk is én niet elke medewerker een eigen ruimte heeft om een thuiswerkplek afzonderlijk te creëren, heeft Procility vier concepten gelanceerd om in een keer een verantwoorde en mooie thuiswerkplek te creëren. Want met een zit-sta bureau en een ergonomische bureaustoel om uw werkhouding te optimaliseren is thuiswerken een stuk plezieriger!

 1. Business (klik HIER om het concept direct te bekijken)
  Met concept Business haalt u de uitstraling van een professioneel kantoor gewoon in huis. Een elektrisch verstelbare (refurbished) zit/sta bureau, in combinatie met een ergonomische bureaustoel en optioneel het ergonomische accessoire pakket is een optimale werkhouding gegarandeerd. Tevens voldoet dit concept aan alle Europese normeringen.
 2. Home (klik HIER om het concept direct te bekijken)
  Concept Home heeft een huiselijke uitstraling en past in een omgeving waarbij de thuiswerkplek een onderdeel is van de woonomgeving (zoals een woonkamer). Het concept bestaat uit twee soorten werkplekken waarbij gekozen kan worden uit verschillende zitmogelijkheden.
 3. Flex (klik HIER om het concept direct te bekijken)
  De naam zegt het eigenlijk al, want concept Flex is een uniek en flexibel concept. Het zit-sta bureau is niet alleen in hoogte verstelbaar – om ook staand te werken – maar het bureau is ook opklapbaar en hierdoor ruimtebesparend. Ideaal voor thuissituaties waar minder ruimte beschikbaar is.
 4. Kitchen Table (klik HIER om het concept direct te bekijken)
  Bij dit concept hoort een unieke keukentafel die tevens als volwaardige zit-sta werkplek gebruikt kan worden. Dit concept is speciaal ontwikkeld voor thuissituaties waar minder ruimte beschikbaar is en waar een vaste werkplekopstelling geen mogelijkheid is.

Lees ook: Vijf basistips voor thuiswerkers.

Wilt u meer weten over onze At home concepten? Neem gerust contact met ons op, we vertellen u graag meer.

thuiswerkplek zit sta bureau HOME