banner-img
2020Dec

Waar moet een 24-uurs stoel aan voldoen?

BMA axia focus 24 7 controlekamer

Wat maakt een 24-uurs stoel anders dan een ‘gewone’ bureaustoel?

Een 24-uurs stoel is uitgevoerd met een steviger mechaniek, maar ook de stof en overige materialen moeten tegen een stootje kunnen. Maar waar moet een 24-uurs stoel nou echt aan voldoen? Bijna alle 24-uurs stoelen hebben een 24-uurs test ondergaan. Hierbij zijn er een aantal proeven uitgevoerd waardoor de stoel het label “24-uurs” kan krijgen, dat aantoont dat de stoel aan de huidige stevigheidsnormen voldoet.

Op de volgende punten is een 24-uurs stoel aangepast ten opzichte van een ‘gewone bureaustoel:

Mechaniek en gasveer: De mechaniek van een 24-uurs stoel kan zowel lichtere als zwaardere gebruikers dragen. De maximale belasting varieert tussen de 160 kg en 200 kg bij een 24-uurs stoel, terwijl dit bij een reguliere bureaustoel ongeveer 120 kg tot 150 kg is. Een echte 24-uurs stoel is getest en gecertificeerd, bijvoorbeeld met een BS 5459 certificaat.

Voetkruis: De diameter van het voetkruis is groter bij een 24-uurs stoel dan bij een normale bureaustoel. Dit zorgt voor meer stabiliteit, ook bij een ontspannen houding waarbij de rughoek geopend is. Daarbij komt dat het voetkruis bijna altijd is uitgevoerd in metaal in plaats van kunststof.

Stoffering: Een 24-uurs stoel behoudt langer zijn vorm en de extra dikke kussens zorgen voor meer zitcomfort. Bij een 24-uurs stoel is de stoffering sterk en vuilafstotend. De slijtvastheid kan oplopen tot wel 500.000 Martindale (dit is de eenheid van slijtweerstand van meubelstoffen) waarbij een ‘gewone’ bureaustoel vaak tot maximaal 100.000 Martindale gaat.

Vormgeving: 24-uurs stoelen hebben een ergonomische gevormde zit- en rugleuning. De armleggers zijn vaak extra sterk en de hoofdsteun is in hoogte en diepte verstelbaar. Dit is bij een reguliere bureaustoel vaak niet mogelijk.

Waar moet een 24-uurs stoel nog meer aan voldoen?

Er moet zitcomfort zijn. Met zitcomfort wordt bedoeld dat de gebruikers plezierig de werkzaamheden kunnen uitvoeren. De stoel moet prettig aanvoelen, dit heeft een samenhang met de multi-instelbaarheid en de ergonomische ondersteuning van de stoel.

Ergonomische ondersteuning: De 24-uurs stoel moet het lichaam van de gebruiker optimaal ondersteunen tijdens de werkzaamheden. Het geven van zitinstructies zorgt voor een optimaal gebruik.

Gebruiksgemak: Een 24-uurs stoel moet zo makkelijk mogelijk ingesteld kunnen worden met zo min mogelijk handelingen. Zo heeft een 24-uurs stoel vaak:

      • Zichtbare knoppen met pictogrammen die zichtbaar zijn wanneer met op de stoel zit.
      • Dubbelzijdige bediening.
      • Duidelijke instructiekaarten en instructievideo’s.

Multi-verstelbaar: De stoel moet multi-verstelbaar zijn, zodat de stoel geschikt is voor iedereen. De stoel wordt namelijk door meerdere personen per dag gebruikt. Een centralist heeft minder mogelijkheden om zijn werkplek te verlaten vergeleken bij iemand met een reguliere kantoorbaan. Dat betekent dat afwisseling met staand werken een positieve bijdrage heeft, maar ook dat de mogelijkheid om verschillende zithoudingen aan te nemen met een comfortabele ondersteuning wenselijk is. We adviseren daarom een 24-uurs stoel toe te passen met een geldige NPR1813 certificering.

Hygiëne: Het is belangrijk dat een stoel kan ventileren en reconditioneren, daarbij spelen vervangbare/verwisselbare kussens een rol. De stoel moet zo makkelijk mogelijk schoon te maken zijn. Daarnaast zijn hygiënische beschermhoesjes ook aan te bevelen bij gebruik van een hoofdsteun.

Design, 24-uurs werkplekken worden steeds meer gezien als het visitekaartje van een bedrijf. De 24-uurs stoel moet niet alleen functioneel zijn, maar moet ook sexy en chique ogen.

Duurzaamheid: Een 24-uurs stoel heeft een levensduur van vier á vijf jaar.

Bekijk hier de zitinstructie voor een 24-uurs stoel (door BMA Ergonomics)

Bij Procility hebben we een ruim aanbod aan 24-uurs stoelen. Wij adviseren u graag over welke stoel het beste bij uw situatie past. Ook bieden we u de mogelijkheid tot een proefplaatsing, zodat u zelf het zitcomfort van de stoelen kunt ervaren en vergelijken.

Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag!

Misschien vindt u dit ook interessant:

Wat zijn 24-uurs stoelen?

Voor wie zijn 24-uurs stoelen geschikt?