banner-img

Frisse kleuren en efficiënt gebruik van ruimtes; het getransformeerde hoofdkantoor van HEMA is ‘echt HEMA’

Een transformatie van de derde verdieping van het hoofdkantoor van de HEMA in Amsterdam; gericht op activity based werken, maar met behoud van de HEMA-identiteit. Dat was de wens die de HEMA bij Procility neerlegde. En oja, de verbouwing moest het liefst zo snel mogelijk gebeuren. Een mooie opdracht voor Procility, dus let’s go! Binnen een paar weken was de verbouwing klaar. Het resultaat is verbluffend en… echt HEMA.

Als we vragen: wat komt als eerste in je op als je denkt aan de HEMA? Dan zeg je misschien wel de frisse kleuren, de functionele en mooie spulletjes met het kenmerkende HEMA-logo erop en de HEMA-filialen die altijd iets herkenbaars hebben. Of misschien denk je wel aan de o zo bekende HEMA-worst, of de heerlijke HEMA-tompoezen? Hoe dan ook, de iconische HEMA doet bij iedereen een belletje rinkelen.

Deze typerende HEMA identiteit wilde het bedrijf ook op hun hoofdkantoor naar voren laten komen. Bovendien wilde het bedrijf de directieafdeling op de derde verdieping activity based inrichten. Omdat de HEMA al vaker met Procility samenwerkte, schakelden ze ook voor deze transformatie Procility in. Facilitair operations manager Erik de Wit van HEMA vertelt over de verbouwing.

Bij elkaar op een afdeling

“Voorheen zat de directie verspreid door het hele pand.” Met het hele pand doelt Erik de Wit op het hoofdkantoor van de HEMA in Amsterdam Noord. “De nieuwe directeur wilde graag de directie op één afdeling hebben, bij elkaar. Met een ruimte waar aan het begin van de dag samen overlegd kan worden. Daarbij wilden we de overige ruimtes niet meer een vaste kantoorfunctie geven, maar activity based inrichten.”

“Bij HEMA vinden we maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk en Procility denkt daar hetzelfde over. Zo hebben we samen een ruimte op ons hoofdkantoor ingericht met volledig maatschappelijk verantwoord meubilair. Ik vroeg of Procility ons bij deze transformatie ook kon begeleiden. Het punt was alleen dat het wel redelijk snel moest gebeuren. We wilden het binnen een paar weken geregeld hebben. Daar hebben we toen samen afspraken over gemaakt en uiteindelijk was het ook echt in een paar weken helemaal klaar.”

HEMA hoofdkantoor Procility

Activity based

Het ontwerp van de transformatie is gebaseerd op activity based working. Erik legt uit wat daarmee wordt bedoeld. “Een aantal jaar geleden had je op kantoor een vast bureau en voor overleg ging je naar een vergaderruimte. Nu is dat anders. Je ziet steeds meer dat mensen samen willen komen voor overleg, een vergadering, brainstorm en dat soort dingen. Na zo’n meeting gaan ze niet meer naar een vast bureau om aan te werken, maar naar verschillende werkplekken op de afdeling. Je kunt bijvoorbeeld in een loungeset gaan zitten, of aan een hoge tafel met een wand waar je op kunt schrijven, of een akoestische ruimte om rustig te kunnen bellen. We kijken dus meer naar de ruimtes zelf: waar kunnen we ze het beste voor gebruiken? Zo zijn we met het nieuwe ontwerp aan de slag gegaan.”

HEMA-identiteit

Erik vervolgt: “We wilden het HEMA-gevoel hier op het hoofdkantoor ook echt naar voren laten komen. En we hebben natuurlijk een hele afdeling design hier zitten. Die hebben in samenwerking met architect Suzanne Wielart het ontwerp gemaakt. Onze designafdeling heeft ook de kleuren uitgekozen, helemaal in lijn met de HEMA-identiteit. Samen met Procility hebben ze de meubels uitgezocht.”

Wat die HEMA-identiteit precies inhoudt is volgens Erik heel simpel. “Frisse kleuren, HEMA spulletjes en foto’s. In de verschillende ruimtes die gecreëerd zijn zie je dat allemaal terug. De inrichting van die ruimtes sluit aan bij waar de ruimte voor bedoeld is.” Hij loopt een kamer in. “Dit is bijvoorbeeld een creatieve ruimte met een wand waarop geschreven kan worden. In plaats van stoelen hebben we hier een verrijdbare tribune neergezet, om het creatieve proces te stimuleren.”

HEMA hoofdkantoor Procility

Even verderop op de afdeling laat Erik een pantry zien. “Deze pantry is ingericht met HEMA servies. Er hangt een groot scherm waar het journaal, of zoals nu de Olympische Spelen op te zien is. Dan kun je tijdens je kopje koffie even tv kijken.”

HEMA hoofdkantoor Procility

HEMA hoofdkantoor Procility

Erik: “Dit zijn stoelen gemaakt van PET-flessen. Circulair gebruik maken van materialen vinden we bij HEMA belangrijk.”

HEMA hoofdkantoor Procility

Erik: “Alle ruimtes hebben de naam gekregen van een HEMA-product. Dat hebben we in herkenbare HEMA letters en kleuren op de deur gezet, met een klantreview erbij.” Hij lacht. Voor de duidelijkheid hebben we toch ook maar nummers aan de kamers gegeven, gewoon allebei.”

‘Werken moet leuk zijn’

De facilitair operations manager legt uit dat door de coronamaatregelen nu nog de meeste mensen thuiswerken. “Maar uiteindelijk komt iedereen weer op kantoor werken. Als het weer mag dan organiseren we een groot ontbijt voor iedereen. En een borrel. En op de patio komen twee jeu de boules banen, met tuinmeubilair. Daar zijn we nu mee bezig met Procility. We willen het hier zo leuk mogelijk maken voor de collega’s. Want werken moet natuurlijk ook gewoon leuk zijn.”

Bekijk in de fotogalerie hieronder het eindresultaat van het getransformeerde hoofdkantoor van de HEMA.

...

HEMA

Meer projecten

...

Het ultieme zolderkantoor van Utrechts Landschap

Op het wonderschone Landgoed Oostbroek vind je het kantoor van Utrechts Landschap. De beschermer van natuur en erfgoed houdt kantoor op de zolder van deze fantastische locatie. Procility mocht samen met de interieurarchitect Suzanne Wielart –Suzanne • Ontwerpt – deze kantoorzolder verbouwen tot een professionele en productieve werkplek, waar werknemers met veel plezier kunnen werken. […]

...

Meer waarde aan ruimte bij Roelofsgroep

Als familiebedrijf dat werkt aan een duurzame ontwikkeling van de infrastructuur, had Roelofsgroep ook de wens om het interieur van hun eigen hoofdkantoor te verduurzamen. En daar heeft Procility bij geholpen. ‘Meer waarde aan ruimte’ is waar Roelofsgroep voor staat. Het familiebedrijf zet zich in om meer betekenis en toegevoegde waarde te geven aan de ontwikkeling […]

...

Nieuw meubilair bij markant advocatenkantoor in Rotterdam

De ruim 5000 vierkante meter kantoorruimte van een groot advocatenkantoor in Rotterdam wordt volledig gerenoveerd. Het gaat om een gefaseerde implementatie van meerdere etages met een looptijd van anderhalf jaar. Procility levert en monteert het nieuwe meubilair. Voldoende afzondering en privacy om vertrouwelijke kwesties te behandelen en geconcentreerd te kunnen werken, maar ook voldoende openheid […]