banner-img
2020Dec

Wat zijn 24-uurs stoelen?

Axia Vision 24/7 24 uurs stoel BMA

Er zijn werkplekken waar dag en nacht wordt gewerkt. Denk hierbij aan intensieve werkzaamheden zoals beveiliging, bewaking of observatie. Deze werkomgevingen stellen hoge eisen aan het meubilair en met name aan de stoel, want deze wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar gebruikt, door wisselende personen. Deze stoelen noemen we ’24-uurs stoelen’. Maar wat zijn 24-uurs stoelen nou precies?

Moet tegen een stootje kunnen

Het gebruik van stoelen die in meldkamers, controlekamers, dealingrooms of callcenters staan, is ongeveer vier keer zo intensief vergeleken met een standaard bureaustoel. Dit komt doordat de stoel 24 uur per dag dienst doet, maar ook tijdens weekenden en feestdagen. De stoelen moeten dus tegen een stootje kunnen en daarom worden ze ook wel 24-uurs stoelen genoemd. Deze stoelen zijn voorzien van een extra zwaar en robuust mechaniek en een groter voetkruis voor een optimale stabiliteit. Bij voorkeur gecertificeerd met een BS 5459 certificaat voor 24-uurs stoelen.

Comfortabel

Een goede 24-uurs stoel is daarnaast uiterst comfortabel, want een centralist heeft minder mogelijkheden om zijn werkplek te verlaten vergeleken met iemand met een reguliere kantoorbaan. Dat betekent dat afwisseling met staand werken een positieve bijdrage heeft, maar dat ook de mogelijkheid om verschillende zithoudingen aan te nemen met een comfortabele ondersteuning wenselijk is. Zo moeten bijvoorbeeld de armleggers comfortabel en robuust zijn, zodat deze de armen goed ondersteunt in een ontspannen  positie. Een arm neemt toch al snel 5 procent van het lichaamsgewicht in. Als de ondersteuning van de arm niet optimaal is kan dit o.a. schouder- en nekklachten opleveren. Daarnaast heeft een 24-uurs stoel vaak een hoofdsteun. Aangezien er vaak diverse kijklijnen (meerdere beeldschermen en een videowall) zijn in bijvoorbeeld een meldkamer of controlekamer, is het wenselijk om een hoofdsteun te gebruiken, zodat het hoofd ook bij verschillende kijklijnen goed ondersteund wordt.

Gecertificeerd

Een 24-uurs stoel heeft naast een stevigheidscertificaat (BS 5459) ook een geldig NPR1813 certificaat. Door de NPR1813 certificering is de stoel multi-verstelbaar, zodat de stoel geschikt is voor iedereen! Meerdere personen per dag maken namelijk gebruik van de stoel. Uiteraard geven wij ook zitinstructies, zodat de gebruiker voor aanvang van de dienst de stoel optimaal kan instellen.

24-uurs stoelen zijn dus makkelijk instelbaar en comfortabel voor elke gebruiker. De bekleding van 24-uurs stoelen is sterk, vuilafstotend en eenvoudig te reinigen.

Procility is specialist op het gebied van 24-uurs stoelen en adviseert u graag over welke stoel het beste bij uw situatie past. Ook bieden we u de mogelijkheid tot een proefplaatsing, zodat u zelf het zitcomfort van de stoelen kunt ervaren en vergelijken.

Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag!

In deze video van BMA Ergonomics wordt nog eens duidelijk verteld wat een 24-uurs stoel is.

Dit was het eerste deel in ons drieluik over 24-uurs stoelen.
Deel 2: Voor wie zijn 24-uurs stoelen geschikt?
Deel 3: Waar moet een 24-uurs stoel aan voldoen?